Mogan Gölü - Ankara | Gezi Günlüğü

Mogan Gölü beni çok ciddi şekilde şaşırtan bir yer oldu. Wordpress'e geçtiğimde Ankara'da gittiğim bir gölün (Çubuk Karagöl Tabiat Parkı) beni hayal kırıklığına uğrattığını söylemiştim. Aslında göl güzel ama beklediğimden çok küçüktü. Sorun bu da değil tabii. Gölün etrafında ince bir yürüme yolu bulunuyor. O yolun sağ tarafında göl, sol tarafında dağın yamacı bulunuyor. Yamacın kenarında oturulacak yerler var, burada piknik yapabiliyorsunuz. Biz gittiğimizde tüm Ankaralılar oraya mangal yakmaya gelmiş. Şimdi sorun şu, sadece dağın yanı değil hemen gölün kenarına da doluşmuşlar, her yer duman altıydı. Yürümenin imkanı yoktu. Mangala gelmediğimiz için ki mangalı da sevmediğim için benim için çok da hoşuma giden bir durum olmamıştı. Mangal için gidecekseniz güzel bir yer olabilir. Şimdi özellikle bunun üzerine beni çok şaşırtan yerden bahsetmek istiyorum.




Mogan Gölü


Gölbaşı'na Yolculuk...

Mogan Gölü, Ankara şehir merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Şehirden çok uzaklaşmadan doğanın tadını çıkarabileceğiniz bu bölgeye özel aracınızla rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca toplu taşıma alternatifleri de mevcut. Ankara’nın her mevsimde farklı bir güzelliği olduğunu düşünürsek, Mogan Gölü’nün her ziyaretinizde farklı bir atmosfer sunacağını söylemek mümkün.



Buraya öğlen vakti geldik. Bildiğiniz İzmir kordonu gibi bir yere çıktık. Karşıya bakınca şehrin görüntüsü de bir an bana İstanbul'daymışım gibi hissettirdi. Ah be, her şeye rağmen ne özledim Üsküdar'ı... Her gün Üsküdar sahilinde annemle yürüyüş yapışımızı... Orayı anımsattı burası bana ve içimde bir acı oldu. Zaman akıp gidiyor. Neyse, neyse uzatmıyorum bu konuyu, sonra yazarım içimdekileri. Asıl konumuza, size ciddi anlamda beni çok memnun eden bu göle geri dönelim.

Göl çevresinde yürüyüş parkurları ve bisiklet yolları bulunuyor. Eğer spor yapmayı seven biriyseniz, sabah erken saatlerde burada tempolu bir yürüyüş yaparak güne başlamak oldukça keyifli olacaktır. Gölün berrak sularında yansıyan gökyüzü ve çevredeki yemyeşil doğa size dinginlik katarken, gölde süzülen kuşları izlemek ise unutulmaz bir deneyim sunacak.



Mogan Gölü'nde aynı zamanda piknik alanları ve çocuk oyun parkları bulunuyor bu yüzden de ailelerin de sıklıkla tercih ettiği bir nokta olduğunu görüyoruz. Alkol yasak üstelik burada, oldukça güvenli bir izlenim veriyor çocuklar için de. Bunun dışında Ankaralıların vazgeçilmezi olan mangal alanları ve piknik için alanlar da bulunuyor tabi ki. 

Fark ettiğim bir şeyse Mogan Gölü sadece bir piknik alanı ya da gezi noktası değil, aynı zamanda zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip. Kuş gözlemciliği ile ilgileniyorsanız, burası tam size öre olabilir. Göl çevresi, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında farklı kuş türlerinin geçiş noktası haline geliyor. Şanslıysanız, nesli tükenmekte olan kuş türlerine bile rastlayabilirsiniz. Göl kenarındaki gözlem kuleleri bu aktiviteler için ideal. Yanınıza bir dürbün alarak gölde ve çevresindeki ağaçlarda yaşayan kuşları izleyebilir, doğanın bu sessiz sakin dünyasında zaman geçirebilirsiniz.

Burası aynı zamanda etkinliklerle dolu bir gün geçirme fırsatı da veriyor ziyaretçilerine. Gölün etrafında kiralık kayıklar ve su bisikletleri mevcut. Eğer su aktivitelerine ilgi duyuyorsanız, gölde vakit geçirebilir, suyun üzerinde salınarak göl manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.


Göl kenarındaki kafe ve restoranlar, Ankara'nın yerel lezzetlerinden modern mutfağa kadar birçok farklı seçenek sunuyor. Özellikle göl manzarasına karşı bir fincan kahve içmek, günün yorgunluğunu atmanın en keyifli yollarından biri. Biz sevgilim ve arkadaşıyla burada tam göle karşı kahvemizi içip güzel bir sohbete daldık. Balık restoranları da bulunuyor.


Kısacası yok yok burada... Gerçekten ağzım açık kaldı, Ankara'nın hiçbir yerinde böyle büyük bir göl ve tam olarak sizi İzmir ya da İstanbul sahilinde hissettirebilecek bir yer olacağını tahmin etmezdim. Ankara'ya giderseniz mutlaka uğrayın!


Birkaç resim daha:





1 Yorum