İnceğiz Kanyonu ve Kemer Barajı

Tam Denizli, Aydın ve Muğla sınırlarının kesiştiği yerde bir kanyon. Denizliler buranın Denizli'ye, Aydınlılar da Aydın'a ait olduğunu söylerler. Doğrusu Denizli'nin Kale ilçesine aittir fakat Aydın da uzun zamandır burayı sahiplenmeye çalışıyormuş. Böyle kıskanılası, güzel bir yer yani bu İnceğiz -diğer adıyla Arapapıştı- Kanyonu. 



İnceğiz ismi Denizli'de bulunan İnceğiz Köyü'nden geliyor. Arapapıştı ise Aydınlılar tarafından kabul edilen ismi. Apışmak biliyorsunuz ki şaşırmak anlamına geliyor. Aydınlılara göre bu kanyona gelen Perslerin şaşırması üzerine verilmiş bir ad. Tabii doğruluğu kesin değil, söylenenler bu şekilde.



İnceğiz (Arapapıştı) Kanyonu

İnceğiz Kanyonu'na hem Denizli üzerinden hem Aydın'dan ulaşım sağlanabiliyor. Denizli'den ulaşım sağlandığında direkt olarak kanyonun seyir tepesine varabiliyorsunuz. Ayrıca yol üzerinde Aphrodisias gibi tarihi yerlerle de karşılaşabilirsiniz. Aydın tarafından gelirseniz kanyona varmadan Kemer Barajı üzerinden geçebilirsiniz. Biz buraya iki kere gittik. Biri kışın ve Denizli üzerindendi. Tabii Denizli'de yaşadığımız için daha çabuk vardık kanyonun seyir tepesine. O zaman sular çekilmişti. Birde birkaç gün öncesinde Aydın üzerinden gittik.


Bu sefer kanyondan ziyade Kemer Barajı'nı gezdik. Ama önce ben kanyon ile ilgili kısa bilgiler verip baraja geçeyim. Seyir tepesinde inanılmaz güzel bir görsel karşınıza çıkacak. 6 km uzaklığa ve yaklaşık 380 metre yüksekliğe sahip. Bu kanyon aynı zamanda 2500 yıllık bir kaya mezarına ev sahipliği yapıyor. Tepede, yani seyir tepesinde herhangi bir restoran, market, kafe bulunmuyor. Fakat kendiniz çayınızı, kahvenizi, yemeğinizi vs. getirirseniz oturabileceğiniz yerler mümkün.




Kemer Barajı

Aydın tarafından gelirseniz Kemer Barajı ile karşılaşacaksınız. Ben buraya BAYILDIM. Tam olarak Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde yer alıyor. 1954 yıllarında inşaatına başlanıp 1958'de bitirilmiş. Baraj tahmin ettiğimden de büyüktü. Buralarda restoranlar bulunuyor. Barajın hemen yanında oturabilirsiniz. Ayrıca burada tekne turu yapılabiliyor. Fakat bizim düştüğümüz yanlışa düşmeyin. Ramazanda gittiğimiz için ve de nisan ayı olduğundan dolayı kimsecikler yoktu. Tekne turu için en az 15 kişi gerekli. Biz sadece 3 kişiydik. Yani eğer 15 kişilik bir grupla gitmiyorsanız buraya kesinlikle yazın gelmelisiniz. 



İnanılmaz zevk aldığım bir geziydi. İkisinde de ayrı ayrı yerler keşfettim. Ve tekrar tekrar bayıldım. Kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri, özellikle kanyon. Daha fazla resim ve barajın videosunu Instagram hesabımdan da görebilirsiniz: @kayipfisilti



***

Tüm gezi yazılarımı okumak için: Gezi günlüklerim

Denizli'de gezdiğim diğer yerler: Denizli gezi günlüklerim

6 Yorum

  1. Manzaralar harika, görmek isterdim. Baraj da çok güzelmiş. Tekne turuna hep özenmişimdir, kısmet olmadı hiç. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben birkaç kere bindim tekneye. Ama burada binememek üzdü beni açıkçası. Yolunuz düşerse ve vaktiniz olursa uğrayın mutlaka. Teşekkürler yorumunuz için:)

      Sil
  2. bu kanyona iki kez gittim pandemiden önce, tekneye de bir kez bindim. bak aklında olsun, kanyona giderken bozdoğan var, çarşıda ünlü bir pideci var, müthiş pide, manda tereyağı ile yapıyolar ve ayran da manda ayranı :)

    YanıtlaSil
  3. Ay o kadar güzel ki, hele seyir tepesinden olan resimlere bayıldım. 😍

    YanıtlaSil
  4. duygu emanet in konya gezisi yazısında sille var :)

    YanıtlaSil
  5. Nasıl güzel, fotoğraflara bakmaya doyamadım. Çok keyifli bir gezi olmuş, okuma keyfi de bize düştü, elinize sağlık :) Ülkenin dört bir yanında hiç bilmediğimiz bir sürü hazine var sahiden de.

    YanıtlaSil