Kış Cinayeti - S. S. Van Dine | Kitap İncelemesi

Kış Cinayeti, benim yıllar yıllar önce okuduğum bir kitaptı. Kitapta hoş bir kış atmosferi var diye, kitabın içeriğini de hatırlamadığım için tekrar okumak istedim (tabi cinayet konulu bir kitap ne kadar hoş olabilirse - ama ama... oyun gibi eğlenceli oluyor okuması, değil mi? Tahminler yürütüyoruz kim olabileceğine dair vs. eğlenceli oluyor. Kurgu olduğunu bildiğim kitaplarda zevk alıyorum. Gerçek hayat hikayeleriyse daha çok etkileyebiliyor beni. Her neyse...). İçeriğini hatırlamamış olmam da gayet normal çünkü çok etkileyici bir yanı yok. Agatha Christie kitaplarını andırsa da Christe'nin kitaplarından daha önce yazılmış.  94 sayfadan oluşan çerezlik bir kitap.



S.S. Van Dine’ın Kış Cinayeti (orijinal adı: The Winter Murder Case), yazarın ünlü dedektif karakteri Philo Vance'ın yer aldığı son romanıymış. Benim bu yazardan okuduğum ilk ve tek kitap şimdiye kadar. Diğerlerine de belki şans veririm.Van Dine, 1920’lerin ve 1930’ların popüler Amerikan polisiye yazarı olup bu eseri klasik dedektif romanı türüne sadık kalarak entelektüel bulmacalarla dolu bir hikâye sunuyor. Kitabın arka kapak açıklaması:



Kış Cinayeti bir kayak tatili sırasında zengin bir ailenin evinde işlenen bir cinayetle başlıyor. Philo Vance bu vakayı çözmek için çağrılıyor. Roman, Vance’ın titiz zekası ve detaylara olan ilgisi sayesinde cinayeti çözmeye çalıştığı süreci takip ediyor. Olay izole bir ortamda geçmesiyle gerilimli bir hava yaratıyor zira şüpheliler arasında sürekli bir tedirginlik vardır.


Kitap, zeka oyunu ve bulmaca çözme üzerine yoğunlaşıyor. Philo Vance'ın olayları çözme tarzı daha çok akıl yürütmeye dayalı ve okuyucuyu da bu çözüm sürecine dahil ediyor. Kış Cinayeti ayrıca olayların geçtiği kış ortamı sayesinde karanlık ve soğuk bir atmosfer sunuyor. Karla kaplı manzaralar, esrarengiz bir cinayet için mükemmel bir atmosfer oluşturuyor.


Karakterlere şöyle bir baktığımızda Philo Vance zeki, kültürlü ve soğukkanlı bir dedektif. Hep entelektüel bir yaklaşım sergiliyor ve cinayet vakalarında mantık yürütme becerileriyle kendini gösteriyor. Şüpheliler ise zengin ve saygın bir aile ve çevresindeki kişilerden oluşan birçok karakteri kapsıyor. 


Kitapta öyle vurucu bir alıntı bulamadım. Kitabı önerir miyim? Klasik dedektif kitaplarını seviyorsanız hızlıca bitireceğiniz bir kitap olacaktır.




Instagram: @kayipfisilti
Tüm kitap önerilerimi ve incelemelerimi görün
Edebiyata dair tüm yazılarımı görün

1 Yorum

  1. Agatha Christie kitaplarını çok severim. Ondan da bayadır okumadığımı fark ettim şimdi. Bu kitap da kış kapıdayken hoş bir tercih olmuş gibi.

    YanıtlaSil